The course

Institute for Bioengineering of Catalonia (IBEC).

From January to November, 2024.

Bojos per la Bioenginyeria is a course developed by the Institute for Bioengineering of Catalonia (IBEC) and Fundació Catalunya La Pedrera, aimed at high school students with a scientific vocation interested in STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) careers. This course arises with the idea of making known the multidisciplinary environment offered by bioengineering where different disciplines come together to solve problems related to health. The main objective of this course is to encourage scientific vocations and promote knowledge and education of excellence of young people in Catalonia.

Registrations for the course of Mad about science: Bioengineering will be open from September 15 to October 25, 2021 and among all those registered will be selected 24 students from 1st year of high school who will be able to participate in the 5th edition of the course within the 12th edition of the program Mad about science that will take place in 2024.

The course will be held on different Saturdays from January to November 2024 at IBEC's facilities.

During 15 theoretical and practical sessions, students will learn about research in the main areas of bioengineering applied to health.

We will learn about research on diseases related to the aging of the population, the study of cancer and minority diseases.

In addition, students will be able to participate in complementary workshops to scientific training where ethical issues and scientific communication will be discussed and specific training will be provided in the environment of a research laboratory.

The course consists of two modules:

Module A – Introduction and complementary workshops

  • Introduction to the world of Bioengineering
  • Workshops:
    • Good laboratory practices
    • The scientific method
    • The ethics of science
    • Scientific communication

Module B - Health Challenges

  • Bioengineering for cancer diagnosis and prognosis
  • Bioengineering for healthy aging
  • Bioengineering for the treatment of rare diseases
  • Learn to be critical of communications about health that are published in the media (television, radio and press) or social networks and contrast the information.

Objectives: Around academic studies

  • To encourage scientific vocations linked to the world of health among young people, helping to guide their academic and professional future.
  • To bring research closer to students by offering them the opportunity to work in a reference research center.


Objectives: Around research and diseases

  • To bring students closer to research: basic, translational and clinical research in the different fields of health from a theoretical-practical point of view, as well as research in bioengineering.
  • To understand the implications of all STEM disciplines in the development of new therapies and control devices.
  • To know the functioning of research centers linked to health.


Objectives: Bioengineering Environment 

  • To be aware of what the concept of bioengineering implies and the importance of multidisciplinary environments.
  • To understand the importance of basic research.
  • To approach the future of medicine.


Objectives: Media environment and critical thinking.

  • To learn how to present and communicate research results.
  • To learn to be critical of health-related communications published in the media (television, radio and press) or social networks and to contrast the information.

Sessions 2025

Mòdul A. Introducció i tallers complementaris
Sessió 1. Introducció al món de la Bioenginyeria

Data: dissabte 11 de gener, 2025.

Horari: 10h a 13h.

Lloc: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Coordinació de la sessió: Dra. Maria Arista.

Sessió a càrrec de: Prof. Josep Samitier i Dra. Maria Arista.

Idioma: català.

Durant la sessió els i les estudiants s’endinsaran en un recorregut per la història de la medicina i en concret per les aplicacions en bioenginyeria.

De la mà del director de l’IBEC, el Prof. Josep Samitier, coneixeran els projectes més punters en l’àrea de la bioenginyeria per a la salut.

 

Sessió 2. Taller: El mètode científic

Data: dissabte 18 de gener, 2025.

Horari: 10h a 13h.

Lloc: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Coordinació de la sessió: Dra. Maria Arista.

Sessió a càrrec de: Dra. Maria Arista i Dra. Cristina Arimany.

Idioma: català.

El mètode científic és un procediment basat en processos lògics que ens permet contrastar una hipòtesi. L’heu posat mai en pràctica? Durant aquest taller farem la primera sessió pràctica del curs, aprendrem a fer servir correctament instruments i material de laboratori tot experimentant amb biomaterials.

 

Sessió 3. Taller: Bones pràctiques de laboratori

Data: dissabte 25 de gener, 2025.

Horari: 10h a 14:00h.

Lloc: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Sessió a càrrec de: Isabel Oliveira.  

Idioma: català.

En aquesta sessió l’equip de CORE Facilities de l’IBEC ensenyarà als bojos i boges com fer servir els principals instruments i material de laboratori, per una correcta manipulació i experimentació, essencial per no tenir errades a l’hora de fer experiments i interpretar resultats.

Mòdul B. Reptes en salut
Sessió 4. La Bioenginyeria per a la diagnosi i pronòstic del càncer 

Format: sessió teòrica.

Data: dissabte 1 de febrer, 2025.

Horari: 10h a 13:00h.

Lloc: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Sessió a càrrec de: Luis Mangas.

Idioma: català / castellà / anglès.

Aquest mòdul el dedicarem a com enfronta la recerca en Bioenginyeria els reptes en Salut. Ens centrarem en tres grans blocs; càncer, envelliment saludable i malalties minoritàries.

El tractament del càncer s'ha beneficiat en els últims anys de la implementació de teràpies personalitzades i dirigides. No obstant això, fins i tot amb l'ús d'aquests medicaments personalitzats, els tumors desenvolupen una gran resistència. Necessitem d’una millor comprensió de la progressió del tumor, del seu creixement així com una major personalització dels fàrmacs subministrats.

La mecanobiologia estudia el comportament físic i mecànic de les cèl·lules i permet observar i comprendre els processos de metàstasi. Per altra banda, el desenvolupament de noves estratègies de subministrament de fàrmacs, com la utilització de nanomotors i l’alliberament de fàrmacs controlat permetrien establir dianes terapèutiques controlades així reduir efectes secundaris dels fàrmacs.

Un altre gran repte és l’anàlisi de gran quantitat d’imatges i biomarcadors, així com la creació de models de tumor al laboratori per aconseguir avançar en el diagnòstic i tractament del càncer.

Durant les sessions 4, 5 i 6 els estudiants abordaran els nous enfocaments de recerca en càncer i podran experimentar al laboratori de la mà de les investigadores i investigadors del més alt nivell.

 

Sessió 5. Sistemes terapèutics avançats: alliberament controlat de fàrmacs

Format: sessió pràctica.

Data: dissabte 8 de febrer, 2025.

Horari: 10h a 13h.

Lloc: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Sessió a càrrec de: Carles Prado.

Idioma: català / castellà / anglès.

Durant aquesta sessió abordarem el gran repte del desenvolupament de noves estratègies de subministrament de fàrmacs i com la utilització de nanomotors per a aconseguir l’alliberament de fàrmacs controlat, permetrien establir dianes terapèutiques controlades i reduir efectes secundaris dels fàrmacs.

 

Sessió 6. Taller: L’ètica de la ciència

Format: sessió pràctica.

Data: dissabte 15 de febrer, 2025.

Horari: 10h a 13h.

Lloc: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Coordinació de la sessió: Dra. Maria Arista.

Sessió a càrrec de: Dra. Maria Arista.

Idioma: català.

En aquesta sessió descobrirem els aspectes ètics que cal tenir en compte a l'hora de dissenyar, portar a terme i disseminar els resultats d'un projecte científic.

 

Sessió 7. Big data: l’anàlisi de grans volums de dades per al diagnòstic precoç

Format: sessió pràctica.

Data: dissabte 22 de febrer, 2025.

Horari: 10h a 13h.

Lloc: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Idioma: català.

Sessió a càrrec de: Miguel Gonzalez.

Durant la sessió aprendrem com funciona l’anàlisi i el processament d’imatges digitals amb el programa Fiji i veurem de quina manera aquest anàlisi pot servir per al diagnòstic de malalties.

 

Sessió 8. La Bioenginyeria per al tractament de malalties minoritàries

Format: sessió teòrica.

Data: dissabte 1 de març, 2025.

Horari: 10h a 13h.

Lloc: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Sessió a càrrec de: Dr. Juanma Fernández.

Idioma: català / castellà / anglès.

Considerem una malaltia o un trastorn minoritari quan afecta a menys d’una persona per cada 2.000. Hi ha més de 6000 malalties minoritàries que afecten a 30 milions de persones a la Unió Europea. El 80% d’aquestes malalties son d’origen genètic i sovint son cròniques i potencialment mortals.

La bioenginyeria podria trobar noves estratègies basades en el desenvolupament tecnològic, per al tractament de malalties minoritàries. Actualment a l’IBEC s’estudien malalties com la fibrosi quística, els trastorns genèrics mitocondrials, les malalties neuromusculars i les miotòniques.

L’estudi bàsic d’aquestes malalties hi juga un paper fonamental alhora de comprendre els processos que les generen. La microscòpia avançada és una eina molt potent que ens permet l’estudi dels mecanismes dels teixits vius a nivell manomètric.

 

Sessió 9. Bio-nano-fabricació i biomimètica: els òrgans en un xip i els organoids

Format: sessió pràctica.

Data: dissabte 8 de març, 2025.

Horari: 10h a 13:30h.

Lloc: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Sessió a càrrec de: Juanma Fernandez i Ainoa Tejedera.

Idioma: català / castellà / anglès.

L’estudi bàsic d’aquestes malalties hi juga un paper fonamental alhora de comprendre els processos que les generen. La microscòpia avançada és una eina molt potent que ens permet l’estudi dels mecanismes dels teixits vius a nivell manomètrict.

 

Sessió 10. Les malaties oblidades

Format: sessió teòrica i pràctica.

Data: dissabte 15 de març, 2025.

Horari: 10h a 13:30h.

Lloc: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Coordinació de la sessió: Dra. Maria Arista.

Sessió a càrrec de: Lucia Román y Yunuen Avalos.

Idioma: català.

En aquesta sessió teorico-pràctica en format virtual, farem un recorregut en la recerca en malalties que ja no estan al focus principal de la recerca, com la malària.

 
Sessió 11. Meet the Group Leaders

Format: sessió teòrica.

Data: dissabte 22 de març, 2025.

Horari: 10h a 13:30h.

Lloc: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Sessió a càrrec de: Xavier Trepat i Benedetta Bolognesi.

Idioma: anglès.

En aquesta sessió, tindreu l’oportunitat de descobrir el fascinant món de la bioenginyeria de la mà de dos reconeguts investigadors caps de grup de l’IBEC.

La Dra. Benedetta Bolognesi i el Dr. Xavier Trepat compartiran les seves recerques més innovadores en el camp de la bioenginyeria i us revelaran les últimes tendències, descobriments i avenços científics que estan transformant el panorama actual.

 
Sessió 12. La Bioenginyeria per a un envelliment saludable

Format: sessió teòrica.

Data: dissabte 29 de març, 2025.

Horari: 10h a 13:0h.

Lloc: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Sessió a càrrec de: Karolina Zimwoska.

Idioma: anglès.

S’espera que el número de persones major de 65 anys augmenti dels 92 Milions en 2013 als 148 Milions en 2060. El predomini de les malalties associades a l’edat suposarà un repte sense precedents per als sistemes de salut de la Unió Europea.

Durant aquesta sessió ens endinsarem en la recerca de l’IBEC centrada en malalties cardiovasculars, diabetis, fallada cardíaca, malalties neurodegeneratives, respiratòries i infeccioses.

 

Sessió 13. Medicina preventiva a través de la Imatge Molecular
 

Format: sessió pràctica.

Data: dissabte 5 d'abril, 2025.

Horari: 10h a 13.30h.

Lloc: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Sessió a càrrec de: Alba Herrero, Marc Azaga, Lluís Mangas.

Idioma: català / castellà / anglès.

Gràcies a la Resonància Magnètica Hiperpolaritzada (HP-NMR) tenim la capacitat d'analitzar el metabolisme de les cèl·lules a temps real i de forma no invasiva, podent diagnosticar anomalies abans que presentin símptomes.

La medicina preventiva i personalitzada comença amb la implementació de tècniques com ara la HP-NMR, podent tractar condicions abans que es converteixin en problemes que afectin la salut del pacient.

 

Sessió 14. Processament de senyals: monitorització del ritme cardíac mitjançant dispositius m-Health

Format: sessió pràctica.

Data: dissabte 26 d'abril, 2025.

Horari: 10h a 13.30h.

Lloc: Campus Besòs.

Sessió a càrrec de: Yolanda Castillo y Dolores Blanco.

Idioma: català / castellà / anglès.

La bioenginyeria explora els dispositius de mesura de senyals biomèdiques portables, on des de casa, els pacients poden estar monitoritzats i en contacte permanent amb hospitals i facultatius.

Durant aquesta sessió els i les estudiants podran endinsar-se en la recerca en estudi de senyals biomèdiques.

 
Sessió 15. Microscopia avançada

Format: sessió pràctica.

Data: dissabte 10 de maig, 2025.

Horari: 10h a 13:30h.

Lloc: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Sessió a càrrec de: Aurora Dols i Rubén Millán.

Idioma: català / castellà / anglès.

La microscòpia avançada és una eina molt potent que ens permet l’estudi dels mecanismes dels teixits vius a nivell manomètric.

Durant aquesta sessió ens endinsarem en aquesta tecnologia clau per a la recerca en bioenginyeria.

Tallers complementaris
Sessió 16. Taller: La comunicació científica

Format: sessió teòrica i pràctica.

Data: dissabte 17 de maig, 2025.

Horari: 10h a 13:30h.

Lloc: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Coordinació de la sessió: Dr. Maria Arista.          

Sessió a càrrec de: Pilar Jiménez i Dr. Maria Arista.

Idioma: català.

En aquesta sessió els i les estudiants descobriran la importància de la comunicació científica i com aquesta és clau per al procés de recerca.

Durant la sessió treballarem la comunicació i la divulgació científica i analitzarem quins són els diferents canals i formats.

 
Sessió 17. Taller: Preparació de treball final

Format: sessió pràctica.

Data: dissabte 17 de maig, 2025.

Horari: 15h a 17h.

Lloc: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Coordinació de la sessió: Dra. Maria Arista.          

Sessió a càrrec de: Dra. Maria Arista.

Idioma: català.

Durant aquesta sessió ens centrarem en preparar el projecte final que es presentarà a la sessió de cloenda.

 

Acte de Cloenda

Data: pendent de determinar.

Calendari 2025
Calendari 2025
Dissabte 11 de gener, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12.
Introducció al mon de la Bioenginyeria
Dissabte 18 de gener, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Taller. El mètode científic
Dissabte 25 de gener, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Taller. Bones pràctiques de laboratori
Dissabte 1 de febrer, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
La Bioenginyeria per a la diagnosi i pronòstic del càncer
Dissabte 8 de febrer, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Sistemes terapèutics avançats: alliberament controlat de fàrmacs
Dissabte 15 de febrer, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Taller. L'ètica de la ciència
Dissabte 22 de febrer, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Big data: l’anàlisi de grans volums de dades per al diagnòstic precoç
Dissabte 1 de març, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
La Bioenginyeria per al tractament de malalties minoritàries
Dissabte 8 de març, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Bio-nano-fabricació i biomimètica: els òrgans en un xip i els organoids
Dissabte 15 de març, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Les malalties oblidades
Dissabte 22 de març, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Meet de Group Leaders
Dissabte 29 de març, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
La Bioenginyeria per a un envelliment saludable
Dissabte 5 d'abril, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Medicina preventiva a través de la Imatge Molecular
Dissabte 26 d'abril, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Processament de senyals: monitorització del ritme cardíac mitjançant dispositius m-Health
Dissabte 10 de maig, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Microscopia avançada
Dissabte 17 de maig, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Taller. La comunicació científica
Dissabte 17 de maig, 2025
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Preparació del treball final

Sessions 2024

Module A. Introduction and complementary workshops
Session 1. Introduction to the world of Bioengineering

Date: Saturday 20th January, 2024.

Hours: 10 a.m. to 1:30 p.m.

Place: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Coordination of the session: Dra. Maria Arista

Session by: Prof. Josep Samitier and Dr. Maria Arista

Language: Catalan.

During the session, the students will delve into a journey through the history of medicine and specifically through applications in bioengineering.

From the hand of the director of the IBEC, Prof. Josep Samitier, they will learn about the most cutting-edge projects in the area of bioengineering for health.

 

Session 2. Workshop: The scientific method

Date: Saturday, 3rd February, 2024.

Hours: 10 am to 1:30 pm.

Place: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Coordination of the session: Dra. Maria Arista

Session by: Dra. Maria Arista and Dr. Cristina Arimany

Language: Catalan.

The scientific method is a procedure based on logical processes that allows us to test a hypothesis. Have you ever put it into practice? During this workshop we will do the first practical session of the course, we will learn to use instruments and laboratory equipment correctly while experimenting with biomaterials.

 

Session 3. Workshop: Good laboratory practices

Date: Saturday 10th February, 2024.

Hours: 10 am to 2 pm.

Place: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Session by: Isabel Oliveira.

Language: Catalan.

In this session the IBEC CORE Facilities team will teach the crazy how to use the main instruments and laboratory equipment, for correct manipulation and experimentation, essential to avoid making mistakes when doing experiments and interpreting results

Module B. Health challenges
Session 4. Bioengineering for the diagnosis and prognosis of cancer

Format: theoretical session.

Date: Saturday 24th February, 2024.

Hours: 10 am to 1 pm.

Place: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Session by: Alba Herrero.

Language: Catalan / Spanish / English.

We will dedicate this module to how research in Bioengineering faces challenges in Health. We will focus on three large blocks; cancer, healthy aging and minority diseases.

Cancer treatment has benefited in recent years from the implementation of personalized and targeted therapies. However, even with the use of these personalized medicines, tumors develop a great deal of resistance. We need a better understanding of tumor progression, its growth, as well as greater customization of the drugs supplied.

Mechanobiology studies the physical and mechanical behavior of cells and makes it possible to observe and understand metastasis processes. On the other hand, the development of new drug delivery strategies, such as the use of nanomotors and the controlled release of drugs, would make it possible to establish controlled therapeutic targets and thus reduce the side effects of drugs.

Another major challenge is the analysis of a large number of images and biomarkers, as well as the creation of tumor models in the laboratory to make progress in the diagnosis and treatment of cancer.

During sessions 4, 5 and 6, students will approach new approaches to cancer research and will be able to experiment in the laboratory with top level researchers.

 

Session 5. Advanced therapeutic systems: controlled release of drugs

Format: practical session.

Date: Saturday 9th March, 2024.

Hours: 10 am to 1:30 pm.

Place: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Session by: Brenda Molina, Meritxell Serra, Noelia Ruiz, Carles Prado.

Language: Catalan / Spanish / English.

During this session we will address the great challenge of developing new drug delivery strategies and how the use of nanomotors to achieve the controlled release of drugs would allow the establishment of controlled therapeutic targets and reduce the side effects of drugs.

 
Session 6. Big data: the analysis of large volumes of data for early diagnosis

Format: practical session.

Date: Saturday 16th March, 2024.

Hours: 10 am to 1:30 pm.

Place: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Language: Catalan.

Session by: Miguel Gonzalez.

During the session we will learn how the analysis and processing of digital images works with the Fiji program and we will see how this analysis can be used for the diagnosis of diseases.

 

Session 7. Bioengineering for the treatment of minority diseases

Format: theoretical session.

Date: Saturday 6th April, 2024.

Hours: 10 am to 1:30 pm.

Place: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Session by: Juanma Fernández.

Language: Catalan / Spanish / English.

We consider a disease or a minority disorder when it affects less than one person per 2,000. There are more than 6000 minority diseases affecting 30 million people in the European Union. 80% of these diseases are of genetic origin and are often chronic and potentially fatal.

Bioengineering could find new strategies based on technological development, for the treatment of minority diseases. Diseases such as cystic fibrosis, generic mitochondrial disorders, neuromuscular and myotonic diseases are currently being studied at the IBEC.

The basic study of these diseases plays a fundamental role in understanding the processes that generate them. Advanced microscopy is a very powerful tool that allows us to study the mechanisms of living tissues at a manometric level.

 

Session 8. Bio-nano-fabrication and biomimetics: organs on a chip and organoids

Date: Saturday 13th April, 2024.

Hours: 10 am to 1:30 pm.

Place: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Session by: Juanma Fernandez and Ainoa Tejedera.

Language: Catalan / Spanish / English.

The basic study of these diseases plays a fundamental role in understanding the processes that generate them. Advanced microscopy is a very powerful tool that allows us to study the mechanisms of living tissues at a manometric level.

 
Session 9. Advanced microscopy

Format: practical session.

Date: Saturday 20th April, 2024.

Hours: 10 am to 1:30 pm.

Place: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Session by: Aurora Dols and Rubén Millán.

Language: Catalan / Spanish / English.

Advanced microscopy is a very powerful tool that allows us to study the mechanisms of living tissues at a manometric level.

During this session we will delve into this key technology for bioengineering research.

 

Session 10. Meet the Group Leaders

Format: theoretical session.

Date: Saturday 27th April, 2024.

Hours: 10 am to 1:30 pm.

Place: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Session by: Xavier Trepat and Benedetta Bolognesi.

Language: English

In this session, you will have the opportunity to discover the fascinating world of bioengineering at the hands of two renowned IBEC group head researchers.

Dr. Benedetta Bolognesi and Dr. Xavier Trepat will share their most innovative research in the field of bioengineering and reveal the latest trends, discoveries and scientific advances that are transforming the current landscape.

 

Session 11. Bioengineering for healthy ageing

Format: theoretical session.

Date: Saturday 4th May, 2024.

Hours: 10 am to 1 pm.

Place: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Session by: Karolina Zimwoska.

Language: English.

The number of people over the age of 65 is expected to increase from 92 million in 2013 to 148 million in 2060. The prevalence of age-related diseases will pose an unprecedented challenge to the health systems of the European Union.

During this session we will delve into IBEC research focused on cardiovascular diseases, diabetes, heart failure, neurodegenerative, respiratory and infectious diseases.

 

Session 12. Preventive medicine through Molecular Imaging

Format: practical session.

Date: Saturday 11th May, 2024.

Hours: 10 am to 1:30 pm.

Place: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Session by: Alba Herrero, Marc Azaga, Lluís Mangas.

Language: Catalan / Spanish / English.

Thanks to Hyperpolarized Magnetic Resonance (HP-NMR) we have the ability to analyze the metabolism of cells in real time and non-invasively, being able to diagnose abnormalities before they show symptoms.

Preventive and personalized medicine begins with the implementation of techniques such as HP-NMR, being able to treat conditions before they become problems that affect the patient's health.

 

Session 13. Signal processing: heart rate monitoring using m-Health devices

Format: practical session.

Date: Saturday 14th September, 2024.

Hours: 10 am to 1:30 pm.

Place: Campus Besòs.

Session by: Yolanda Castillo and Dolores Blanco.

Language: Catalan / Spanish / English.

Bioengineering explores portable biomedical signal measurement devices, where from home, patients can be monitored and in permanent contact with hospitals and doctors.

During this session the students will be able to delve into the research in the study of biomedical signals.

 

Session 14. Forgotten diseases

Format: theoretical and practical session.

Date: Saturday 21th September, 2024.

Hours: 10 am to 1:30 pm.

Place: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Coordination of the session: Dra. Maria Arista

Session by: Lucia Román and Yunuen Avalos.

Language: Catalan.

In this theoretical-practical session in virtual format, we will take a tour of research into diseases that are no longer the main focus of research, such as malaria.

Complementary workshops
Session 15. Workshop: The ethics of science

Format: practical session.

Date: Saturday 5th October, 2024.

Hours: 10 am to 1:30 pm.

Place: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Coordination of the session: Dra. Maria Arista.

Session by: Dra. Maria Arista.

Language: Catalan.

In this session we will discover the ethical aspects that must be taken into account when designing, carrying out and disseminating the results of a scientific project.

 

Session 16. Workshop: Scientific communication

Format: theoretical and practical session.

Date: Saturday 26th October, 2024.

Hours: 10 am to 1:30 pm.

Place: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Coordination of the session: Dr. Maria Arista.

Session by: Pilar Jiménez and Dr. Maria Arista.

Language: Catalan.

In this session, students will discover the importance of scientific communication and how this is key to the research process.

During the session we will work on communication and scientific dissemination and analyze what the different channels and formats are.

 
Session 17. Workshop: Preparation of final work

Format: practical session.

Date: Saturday 26th October, 2024.

Hours: 3 pm to 5 pm.

Place: IBEC, Baldiri Reixac 10-12.

Coordination of the session: Dra. Maria Arista.

Session by: Dra. Maria Arista.

Language: Catalan.

During this session we will focus on preparing the final project that will be presented in the closing session.

 

Closing Act

Date: to be determined.

Schedule 2024
Schedule 2024
Saturday 20th January, 2024
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Introduction to the world of Bioengineering
Saturday 3rd February, 2024
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
The scientific method
Saturday 17th February, 2024
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Good laboratory practices
Saturday 24th February, 2024
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Bioengineering for the diagnosis and prognosis of cancer
Saturday 9th March, 2024
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Advanced therapeutic systems: controlled drug release
Saturday 16th March, 2024
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Big data: the analysis of large volumes of data for early diagnosis
Saturday 6th April, 2024
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Bioengineering for the treatment of minority diseases
Saturday 13th April, 2024
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Bio-nano-fabrication and biomimetics: organs on a chip and organoids
Saturday 20th April, 2024
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Advanced Microscopy
Saturday 27th April, 2024
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Meet the Group Leaders
Saturday 4th May, 2024
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Bioengineering for healthy ageing
Saturday 11th May, 2024
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Preventive medicine through Molecular Imaging
Saturday 14th September, 2024
Campus Besòs
Signal processing: heart rate monitoring using m-Health devices
Saturday 21th September, 2024
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
The forgotten diseases
Saturday 5th October, 2024
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
The ethics of science
Saturday 26th October, 2024
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Scientific communication
Morning session
Dissabte 26 d'octubre, 2024
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Preparation of the final work
Afternoon session
Date to be determined
IBEC, Baldiri Reixac 10-12
Closing Bojos per la Bioenginyeria 2024